יוסף קריספל, שנות נייר: ניירות 1999-2022

אוצרת: סמדר קרן

התערוכה שנות נייר פורשת לראשונה מבט רחב וטוטאלי על עבודות הנייר של יוסף קריספל מתקופה של למעלה מ-20 שנה – גוף עבודה עשיר וטעון הכולל ייצוגים נבחרים מכ-30 סדרות ומעל ל-700 עבודות: רישומים, הדפסים וקולאז'ים, עבודות על גבי תצלומים ורפרודוקציות, מתווים, כריכות וספרים, בטכניקות של רישום, ציור, ריסוס, התזה, טפטוף, הכפלה, קריעה והדבקה. העודפות היא חלק בלתי נפרד מיצירתו של קריספל. רבות נכתב על היותו אמן שופע, מעיין אינסופי של דימויים ומקורות השראה. ובתוך כך, לאורך כל יצירתו, הרישום והנייר נכחו תמיד – לא כאפיזודה ניסיונית, אלא כמהות מקבילה, קבילה ומענגת. "הנייר הוא המרחב האהוב עליי ביותר", הצהיר בפשטות. ואמנם, גם בתערוכה הנוכחית הצופה מוטל לתוך סחרחרה של דימויים: העבודות המוצגות פרושות על הקירות בזו אחר זו במקבצים – סדרה רודפת סדרה, כרצף אסוציאטיבי מעגלי, המזמין לחלוף על פניו בתנועה. מכלול העבודות חושף את תשוקתו היצירתית של קריספל לאינספור האפשרויות הגלומות בנייר – כמצע וכחומר; ארוטיקה של דימוי וארוטיקה של מדיום.

קריספל, שהגדיר בתחילת דרכו האמנותית את עיקרון השעתוק של וורהול כ"שבר מהותי ברצף ההיסטורי של הציור", ממשיך לנהל דיאלוג עם מעמדו של הדימוי באמצעות הפעלת מופעים וירטואוזיים חוזרים ונשנים של כתב ידו הייחודי, החד-פעמי. בעשרות טכניקות, חומרים  וגרסאות שונות של פעולות רישומיות הוא מסמן את הריבוי כמופע חי ונושם, כאשר הנייר משמש לו מצע אידיאלי לבדיקה ולחקירה מתמדת – מצע זמין, דחוק ונטול משקל, המציע חופש בלתי מוגבל; רזון וקלילות לצד עושר ועודפות, מועט המחזיק מרובה. עבורו זהו מצע בלתי מחייב במובן הטוב, כזה המאפשר לו להחליף את חרדת המוות בתשוקה לחיים. שנות נייר מוצגת באולם הגדול של המוזיאון, חלל שעומד לכאורה בסתירה עקרונית לאופי האינטימי המתבקש מתערוכה של עבודות נייר. הפורמט הרחב והפנורמי מאפשר מהלך התבוננות מעגלי, טקסי כמעט, כזה שבו מקור רודף מקור ונקודת ההתחלה עשויה להתמזג עם נקודת הסיום – כיוון שאין סיום.

יוסף קריספל (נ. 1974) הוא מהאמנים המרכזיים והבולטים של דור שנות האלפיים, בוגר בצלאל ועומד בראש המחלקה לאמנות. הציג תערוכות יחיד רבות, בין היתר במוזיאון תל אביב לאמנות, בפלאצו מדיצ'י ריקארדו בפירנצה, במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית ובמוזיאון חיפה. זכה בפרסים רבים, בין היתר בפרס רפפורט לאמן צעיר מטעם מוזיאון תל אביב ובפרס שר התרבות.