מקום, אדריכל, אמן: שילוב אמנות באדריכלות ישראל
אוצר: מיכאל יעקובסון

שנות ה-60 של המאה ה-20 היו תור הזהב של שילוב אמנות באדריכלות ישראל. הדו-שיח החזותי בין תחומים וגישות יצר מיקוד ייחודי ביצירה הכוללת, והעשיר את החוויה האדריכלית הפונקציונלית בעומק אמנותי. התופעה, שאִתגרה את האדריכלים ואת האמנים כאחד, הלכה יד ביד עם מגמות תרבות נוספות ששגשגו בשנות ה-60, ובראשן יציאת האמנות מבין כותלי המוזיאון אל המרחב הציבורי.

שורשי המגמה אינם מקומיים, אך בישראל, כמדינת הגירה צעירה, היה לה מעמד לא מבוטל בתהליכי הגיבוש של תרבות חזותית מקומית ובהיתוך של רקעים תרבותיים, חברתיים ופוליטיים שונים לנוסח אחוּד ומאחד. נוסח זה יוּעד לכל טיפוס בנייני, ויהיה זה מבנה ציבור, בית תרבות או בית משפט, בית כנסת או אתר הנצחה, מפעל או בניין דירות. התופעה שגשגה במשך כמה עשורים, אך למורשת המקומית שהעמידה לא היה המשך. התוצרים הייחודיים של התקופה הנדונה זוכים אמנם לאחרונה בהתעניינות מחודשת, אך לאחר שנים של הזנחה מצבם עדיין בכי רע, רבים מהם נהרסו בלי להותיר זכר ובלי שזכו להכרה ולהערכה ראויה.

התערוכה מקום, אדריכל, אמן: שילוב אמנות באדריכלות ישראל מציגה חתך רחב של התופעה בתצלומים עכשוויים של הצלם ליאור אביטן: כעשרים ייצוגים של שילוב אמנות באדריכלות ברחבי הארץ, מערד שבנגב ועד קיבוץ געתון שבגליל. מעבר להפניית תשומת לב למצבן של העבודות, המייצגות תקופה של חברה בצמיחה, תיעודן העכשווי מעלה שאלות לגבי מעמד האמנות במרחב הציבורי ונחיצותה לחיי היומיום.

את התערוכה מלווה ספר-קטלוג. אירוע לכבוד פרסום הספר ייערך ב-24 בדצמבר 2021.

מקבץ תערוכות:

מקום, אדריכל, אמן: שילוב אמנות באדריכלות ישראל;

משה סעידי: קיר אמן

אוצר התערוכות: מיכאל יעקובסון; אוצרת המוזיאון: סמדר קרן     פתיחה: שבת 27.11.21, בשעה 12:00; נעילה: 26.2.22

מוזיאון בית דגון חיפה, אמנית: נעמי הנריק, אדריכלים: יוסף קלרוויין וסעדיה מנדל, צילום: ליאור אביטן, 2020

אולם תרבות קיבוץ העוגן, אמן: שרגא ווייל, אדריכל: יצחק מור, צילום: ליאור אביטן, 2020