תערוכות בעבר > נועם רבינוביץ - רשימות מהואדי - 7.9.2013 עד 7.12.13

נועם רבינוביץ   נועם רבינוביץ   נועם רבינוביץ

התערוכה "רשימות מהואדי" של נועם רבינוביץ היא מעין יומן חזותי עמלני שמהדהד מערכת יחסים ייחודית בין האמן לבין 'קפל קרקע' מסוים, מעין ואדי, שנבקע בין המטעים של קיבוץ בית השיטה. ה'ואדי' האנונימי, נטול השם, מהווה לגבי נועם אתר אינטימי שבו הוא חוקר וחווה את חיי הצמחים: מגעם עם האדמה, יחסם עם בעלי חיים השוהים סביבם, שינויי האקלים והאור, חילופי הגוונים והטמפרטורה... מערכת היחסים הרגשית שמנהל נועם עם הצמחים אינה כוללת בתוכה אחיזה בקרקע או בעלות עליה: הקרקע בשבילו היא מצע חי לקיום מערכות אורגאניות ואקלימיות המזינות את ציוריו.

המימד הצבעוני המובהק של העבודות הוא מעין "אימפרסיוניזם" שעשוי מחוטים: המעקב אחרי שינויי הגוון, האור והצל -  מגוון כחול לסגול כהה ולקשת של ורודים ואדומים, מתורגם לתכי רקמה סבוכים, במקום לנגיעות מכחול מהירות. את ההתרשמויות הישירות מהטבע מחבר נועם עם נתונים גיאוגרפיים וטיפוגרפיים: קווי אורך וגובה, מפות אקלימיות, מפות של אזורי צמחייה וכדומה.

אך בניגוד לאמנים שציירו את הטבע, או ציירו בטבע – נועם רבינוביץ הוא אמן סטודיו, המסוגר שעות רבות בין קירות הסטודיו שלו, במבנה הישן שבכניסה לקיבוץ בית השיטה. עבודותיו עמוסות הרשמים הן תוצר, הדהוד או זיכרון תחושתי של חוויותיו מהשעות בהן שהה בואדי, שתל, עישב, גזם והתבונן. רבינוביץ פיתח טכניקות של נזיר, בעל סדר יום קבוע, המקדיש עצמו להתבוננות יומיומית ולפעולות חזרתיות של שתילה בעציץ, טיפול בצמחים, העברתם לקרקע והמשך הטיפול. בוירטואוזיות מרשימה הוא מצליח לייצר רישום תלת-מימדי באמצעות החוטים והרקמה, כאילו עבד עם מלחם או פטיש... בחלק אחר של האיקונוגרפיה שלו עוסק רבינוביץ בפני שטח של מים, סירה, משוט ודולוס – מצוף סימון. פני הים, או האוקיינוס, כמו הקרקע, מהווים לגביו מצע לפעולה ציורית.

בתערוכה יוצגו גם שני מחזורים של "רישום-רץ":  מחזורים של למעלה מ-50 רישומים (כל מחזור) המבוססים כולם על רישום אחד, שנסרק, עבר עיבוד רישומי, ונסרק שוב. על המסך יוקרן המחזור המלא, המוליד רישום מתוך רישום באופן אורגאני. הסדרה "5 עלים", המצוירת על חומר פלסטי שקוף הנקרא "מפל", ממפה חמישה סוגי עלים שהפכו לאייקונים בשפה הבוטאנית של רבינוביץ, בדומה לתו מוסיקאלי ביצירה המורכבת מ-5 צלילים החוזרים על עצמם בגוונים שונים.

טכניקה נוספת שתבוא לידי ביטוי בתערוכה היא טכניקה של צריבה במחט על עץ, באמצעותה ממשיך רבינוביץ ומפתח את מילון הדימויים שלו: קנוקנת של גפן, ענף של זית, פרח נר הלילה החופי, סנונית פרושת-כנפיים, סירה ומשוט ודולוס.

אוצרת התערוכה: טלי תמיר

קישור לחוברת על התערוכה >>>