משה רואס, תוחלת > משה רואס, תוחלת

משה רואס, 'תוחלת', תערוכת יחיד

אוצרת התערוכה: סמדר קרן

פתיחה: שבת, 25.5.19 בשעה 12:00; נעילה: 10.8.19

בתוחלת, תערוכת היחיד המוזיאלית הראשונה של משה רואס, שתי הצבות מקבילות, היוצרות שתי טריטוריות נפרדות בעלות מזג שונה זו מזו: באחת, פסל ערסל גדל-גוף, תשעה מטרים אורכו, נמתח מקיר לקיר ומרחף מעל משטח רך בכתום עז, בשנייה מערך פיסולי של יצורים היברידיים המוטלים כגופים שנפלטו אל מישור בגוון חולי. הערסל – אובייקט מורכב וחושני, עשוי מחומרים אורגניים ומחפצים שאסף או יצר רואס במהלך נדודיו לאורך השנים – עצים, חבלים, שלדי בעלי חיים, שרידים ימיים, ברזלים וחלקי פגזים, כולם, "אובייקטים מצויים עם היסטוריה בלתי נראית", כלשונו. את כל אלה כרך בתהליך עמלני של שזירה או תפירה אל שלד ערסל עשוי בעבודת יד קולומביאנית מסורתית. מראה הגוף המוטלא כשל ספינה טרופה או בטן לוויתן. מתחתיו, על כל שטח הרצפה, מזרן היאבקות מאריג סינתטי כתום, שנוכחותו הזרה וצבעו העז מעוררים אי נחת ותחושת סחרור מטרידה. במיצב צא, זחל והישען הממוקם בחלל השני מקבץ פסלי רצפה בגוונים מונוכרומטיים בהירים – אסמבלז'ים של שרידי טבע ויצורים חיים. חלק מהגופים מוארים מבפנים ונדמים כמצויים ברגע של שינוי – לידה או כליה, ואופן ארגונם בחלל יוצר תחושה של מערך אקראי שמקורו בפליטה ימית, כמו מקטע של חוף מבטחים בראשיתי שבו עדויות לחיים ובריאה לצד עזובה וחולי.

ליבן של שתי ההצבות טמון בעיסוק מתמשך של רואס בארעיות החומר כביטוי למצבים קיומיים, כמו פליטות, נוודות ופרידה. פסל הערסל הוצג לאחרונה בגלריה "מקום לאמנות" בתל אביב. העברתו משם היישר למוזיאון היא חלק ממסע מתגלגל של העבודה שהוא מהותי לה; זוהי עוד תחנה בתהליך הצבירה של הערסל, החל מהדרך שעשו חלקיו אל הסטודיו – מהים וממקומות נוספים, דרך יצירתו והצגתו בחלל אורבני כאובייקט יחיד, ועד מיקומו במוזיאון כחלק ממערך פיסולי שלם הפועל ביחס לחלל. מסע זה – אם נרצה גם מהטבע אל העיר ואל הקיבוץ שבעמק הירדן –  טוען את העבודה במידע נוסף והוא מצטרף לאלמנטים של תנועה ושל זמן ככוחות בעלי פוטנציאל טרנספורמטיבי, הקיימים בעבודות של רואס בכללותן. מורכבות העבודות, המתיכות יחד גברי ונשי, חי ודומם, מעטפת ופנים, מבנה ורקמה, באה לביטוי גם בהצבה כולה, שמציעה מאבק לא מוכרע בין כוחות מנוגדים – בין תשוקה לחיים ולתנועה מתמדת, לבין רצון לשקוע בכיליון דומם, שיש בו גם נחמה גדולה.

expectancy_001_משה רואס, צא, זחל והישען, 2018, צילום כרמית חסין

expectancy_009_משה רואס, ללא כותרת (פרט), 2018, צילום כרמית חסין